Yapay zeka hayatımızı nasıl değiştirecek? Fırsatlar, riskler ve çözümler: Bizi neler bekliyor?
Şüphesiz 2023 yılı Yapay Zeka alanında önemli gelişmelerin ve tartışmaların yılı oldu. İngilizce sözlük yayıncıları yapay zeka ile ilgili kavramları “Yılın Kelimesi” olarak seçtiler. İngiliz yayıncı Collins yılın kelimesi olarak “AI – AI”yı seçerken, Cambridge “halüsinasyonlar” kelimesini tercih etti. Yapay zeka zaman zaman yanlış bilgiler üretebildiği için Amerikalı yayıncı Merriam-Webster, gerçek ile sahte arasındaki farkın artık azaldığını belirterek “otantik” kelimesini tercih etti.
Ödülleri toplamanın zamanı geldi!
ChatGPT gibi “büyük dil modellerinde” (LLM’ler) büyük gelişmelerin haberlere hakim olduğu 2023 yılı, yapay zeka alanında yaklaşık 70 yıllık çalışmanın meyvesini verdiği yıl olacak. Üretken yapay zekanın dijital içerik oluşturucular arasında yarattığı heyecanı bir kenara bırakırsak, yapay zekanın tarihsel gelişimini tanımak kritik önem taşıyor. Bu gelişme, bilim adamlarının sürdürülebilir büyüme ve ilerlemenin önündeki önemli zorlukları çözme çabalarıyla şekillendi.
class = “medyanet-inline-adv”>
Yapay Zeka: İlerlemenin hızlandırıcısı
Devasa miktarda veriyi işleme, tahmine dayalı modeller oluşturma ve görevleri otomatikleştirme yeteneği sayesinde yapay zeka, küresel sorunların çözümünde güçlü bir araç olarak ortaya çıktı. Yapay zeka, verimli, uygun maliyetli ve uyarlanabilir çözümler sunarak, daha önce göz korkutucu olan alanlarda önemli değişiklikler yaratabilir. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmada çok önemli bir aşamaya girerken, yapay zekadaki atılımlar küresel toplumun harekete geçmesi için yeni fırsatlar sunuyor.
Tıbbi yapay zekanın geleceği
Yapay zeka halihazırda sağlık sektöründeki gelişmeleri derinden etkiliyor. Yapay zekanın yardımıyla özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde yetersiz sağlık hizmetinden kaynaklanan kapasite boşluklarını kapatabiliriz. Bakıma erişim ve hastalık yönetimi de önemli zorlukları temsil ediyor ve yapay zekanın bu alanda da sunabileceği çok şey var.
Dahası, yapay zeka tabanlı farmasötik keşifler heyecan verici bir seviyeye ulaştı. Aralık 2023’te MIT ve Harvard’dan bilim insanları, yapay zekanın milyonlarca kimyasal bileşiğin incelenmesinde önemli bir rol oynadığını duyurdu. Bu, iki farklı ilaca dirençli bakteri türünü ortadan kaldırabilen antibiyotiklerin tanımlanmasına yol açtı.
class = “medyanet-inline-adv”>
Yapay zeka ile alternatif maddeler keşfediliyor
Heyecan verici bir başka araştırma sonucu ise yapay zeka ve süper bilgisayarlar kullanılarak keşfedilen bir maddenin, pillerde kullanılan lityum miktarını %70 oranında azaltabildiğini gösteriyor. Aramayı yürüten Microsoft, yalnızca birkaç gün içinde uygun materyallerin sayısını 23 milyon potansiyel öğeden “birkaç yüz adaya” indirmeyi başardı. Geleneksel laboratuvar yöntemleri kullanılsaydı test süreci yıllarca devam edebilirdi.
Bu gelişmeler, yapay zeka kullanımının yeni veya alternatif malzeme ve ilaç arayışlarını nasıl genişlettiğini gösteriyor. Yapay zekanın bu küresel sorunların çözümüne yardımcı olacak güce sahip olduğu açık.
class = “medyanet-inline-adv”>
Yapay zekayı sorumlu bir şekilde kullanın
Eylül 2023’te Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen bir etkinlikte yapay zeka alanının önde gelen isimleri ve birçok ülkeden yetkililer bir araya gelerek yapay zekanın temel ilkelerini desteklediklerini duyurdular. Açıklamaları, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmek amacıyla yapay zekanın yaşamları iyileştirme, bireyleri güçlendirme, çevresel sürdürülebilirliği iyileştirme ve yoksulluğu ve eşitsizliği azaltmadaki olumlu etkisini vurguladı. Ama aynı zamanda önemli bir uyarı da vardı. Bu, yapay zekanın hızlı gelişimi göz önüne alındığında, gelişmekte olan dünyanın geride kalabileceğine ve yapay zekanın yeterince sorumlu ve kapsayıcı bir şekilde geliştirilmemesi durumunda eşitsizliği daha da kötüleştirebileceğine ve toplumu sekteye uğratabileceğine dair bir uyarıydı.
class = “medyanet-inline-adv”>
Herkesin iyiliğine yönelik bir araç
Geçtiğimiz yıl yaşanan büyük heyecanın ardından 2024 yılı, yapay zekanın denetim ve etik alanında nereye gittiği tartışmalarının yılı olacak. Ancak yapay zekanın sunduğu fırsatlar tüm dünyanın yararına kullanılsaydı, gezegenimiz için daha kısa sürede daha iyi adımlar atabilirdik. Bunun için tüm paydaşlar; Bu nedenle hükümetlerin, özel sektörün, akademik topluluğun ve sivil toplumun, geleceği şekillendirmek için yapay zekanın sorumlu kullanımına eşit şekilde katılması hayati önem taşıyor.