1500 öğrenci kapasiteli, son teknolojiye sahip yeni kampüsün inşaatına başlandı
Oluşturulma tarihi: 05 Aralık 2024 12:34
Son iki yılda okul nüfusunun deprem bölgesinden kabul edilen öğrencilerle birlikte 1.000 öğrenciyi aşması nedeniyle Darüşşafaka Cemiyeti, Darüşşafaka eğitim kurumlarının İstanbul Maslak’taki kampüsünün kapasitesinin artırılması için son teknolojiyle yeniden inşa edileceğini duyurdu.
Şirket, 4 Aralık Çarşamba günü Darüşşafaka Ayhan Şahenk Spor Salonu’nda düzenlenen temel atma töreniyle yeni kampüsünün inşaatına başladı.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür’ün de katıldığı tören, Darüşşafaka Cemiyeti’nin kurumsal, bireysel, vasiyet ve ikamet bağışçılarını bir araya getirdi. Törende Darüşşafaka Derneği Başkanı Oğuz Güleç ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı, yeni kampüs projesinin detaylarını destekçilerine aktardı.
Türkiye’nin değerli taşlarını parlayan değerlere dönüştürecek 21. yüzyıl kampüsünü inşa etmeyi hedeflediklerini belirten Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Oğuz Güleç, yeni kampüsle ilgili şu bilgileri verdi: “Bildiğiniz gibi güzel ülkemiz tarihin en büyük felaketlerinden birini yaşadı. 6 Şubat 2023 depreminde. 4 milyondan fazla çocuğumuz bu depremden etkilendi. Ailesini, evini, okulunu, öğretmenlerini kaybeden bu çocukların gelecekleri için Darüşşafaka olarak hızlı bir şekilde harekete geçtik. Her yıl kabul ettiğimiz 120 öğrencimizin yanı sıra, Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle annesi veya babası deprem bölgesinde yaşamayan çocuklarımız için de kontenjan oluşturarak 200 depremzede çocuğumuza kucak açtık. Okulumuz son iki yıldır.
Deprem bölgesinden alınan öğrencilerle okulumuzdaki öğrenci sayısı tarihimizde ilk kez 1000 öğrenciyi aştı. Şu anda yurtlarımızın ve okulumuzun kapasitesi daha fazla öğrenci almamıza imkan vermiyor. Ancak hem deprem bölgelerinden, hem de ülkemizin her köşesinden daha fazla sayıda çocuğumuza nitelikli eğitim imkânı sunmayı arzuluyoruz. Bu bilinçle öğrencilerimizin İstanbul’da olası bir depreme karşı daha güvenli bir ortamda eğitimlerine devam etmelerini büyük önemsiyoruz. Tüm bu nedenlerle ‘Yeni Kampüs Projemizi’ hayata geçiriyoruz.”
Projenin iki etaptan oluşacağını belirten Güleç şöyle devam etti: “İlk etapta ortaöğretim binası, ortaöğretimdeki kız ve erkek öğrencilerin lojmanları ve Dernek binasını inşa edeceğiz. Toplam 37 bin m² alanı kaplayan ilk etap tamamlandıktan sonra yüksek öğrenim binası, lise kız ve erkek öğrenci evleri ve sosyal tesislerin yer alacağı 56 bin m² ikinci etabına başlayacağız. yeterli fonun sağlanması şartıyla. Projemiz tamamlandığında okulumuzun kapasitesini önce 1.000 öğrenciden 1.500 öğrenciye, ardından da 1.000 öğrenciye çıkaracağız.
Binalarımızı depreme karşı daha dayanıklı hale getireceğiz. “Projemizin ilk etabını 2026-2027 eğitim-öğretim yılında açmayı planlıyoruz.”
Yeni kampüsün bilgi çağının ihtiyaçlarına daha duyarlı, ekolojik ve çevreye duyarlı yeşil bina anlayışını uygulayan bir kampüs olacağını vurgulayan Oğuz Güleç, şöyle konuştu: “Bugün temelini atacağımız ortaokul binamız 49 dersliği ve 19 idari alanı bulunmaktadır. Dersliklerimizin ortalama büyüklüğü 50 ila 70 m2 arasında değişmekle birlikte atölye, sanat alanı gibi kısımlarda bu 80-100 m2’ye kadar çıkmaktadır. Dersliklerde dersin ve öğretilen konunun özelliğine göre açılıp kapanabilen esnek duvarlar tasarlanmıştır. Bu yüzden esnek, duvarsız sınıf terimini kullanıyoruz. Yeni kampüsümüzü daha sürdürülebilir kılmak için Michigan Üniversitesi ile iş birliği yaptık ve yeni kampüsümüzün tasarımında, doğal dünyadan ilham alan, insanlarla çevre arasındaki bağı güçlendiren biyofilik tasarım yaklaşımını benimsedik. Bu kapsamda kampüs alanımızın yüzde 15-25’i bitkilendirilecek ve bu ekili alanın yüzde 5’i yenilebilir bitkilerden oluşacak. “Yağmur ve atık sular arıtılarak yeniden kullanılacak, paneller kullanılarak güneş enerjisinden elektrik üretilecek” dedi.
Darüşşafaka’nın yeni yerleşke inşaatı için başlattığı “Eğitim bize, barınma size” kampanyasına hayırsever kurum ve kişilere destek çağrısında bulunan Güleç, şöyle konuştu: “Darüşşafaka; Binlerce çocuğu dalları altında tazeleyen bir çınar, kocaman bir aile ve her şeyden önce ülkemizin aydınlık geleceğini inşa edecek insanları yetiştiren bir eğitim kurumudur. Darüşşafaka aynı zamanda bir dayanışma hikayesidir. Bugün bu hikayeye yeni bir sayfa yazıyoruz. Bu vakıf sadece bir bina değil, geleceğin öğretmenlerini, mühendislerini, sanatçılarını, doktorlarını, bilim adamlarını ve liderlerini yetiştirecek bir umut evi inşa ediyor. Bu ev ancak projemize inanırsanız, korursanız ve desteklerseniz mümkün olacaktır. Sizleri ‘Eğitim bizden, barınma bizden’ bağış kampanyamıza destek olmaya davet ediyorum” dedi.
Ardından Oğuz Güleç, 1955 yılında Darüşşafaka Lisesi mezunu Saim Kale ve Darüşşafaka’nın en küçük öğrencisi Ada Kıpkıp’la birlikte devrim düğmesine basarak tarihi anı başlattı. Tören, yeni kampüs için dökülen ilk betonun bulunduğu Darüşşafaka’nın en küçük öğrencisinin el izinin bulunduğu kitabın Darüşşafaka öğrencileri Meryem Gökçe Tarhan, Kaan Çağatay ve Zeynep Duru Karaca tarafından Oğuz Güleç’e teslim edilmesiyle sona erdi.
1863 yılından bu yana “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla, babası ve/veya annesi vefat etmiş çocukların şefkat yuvası olan Darüşşafaka Cemiyeti, Darüşşafaka eğitim kurumlarında tam burslu, yatılı ve İngilizce odaklı eğitim imkanı sunuyor. Türkiye’nin her coğrafi bölgesinden sınavla belirlenen 1000’den fazla öğrenci. Darüşşafaka Cemiyeti, yeni eğitim kampüsünün tamamlanmasıyla birlikte 1.500 öğrenciye çağdaş ve nitelikli eğitim vererek ülkemizin gururu olan insanları yetiştirmeye devam edecek.