Güncel Haberler

Amerikan basını: İran’ın pazartesi günü İsrail’e saldırması bekleniyor

Bölgede gerilimin arttığı bir dönemde ABD Merkez Komutanı Michael Erik Kurilla, Orta Doğu ziyaretine başladı.

REKLAM

ABD’li haber sitesi Axios’un Pazar günü yayınladığı habere göre, İran’ın, Hizbullah Genelkurmay Başkanı Fuad Şükür ve Hamas Lideri İsmail’in öldürülmesinin ardından 5 Ağustos Pazartesi günü İsrail’e saldırı düzenleyeceği iddia edildi. Haniye.

Üç Amerikalı ve İsrailli yetkilinin görüşlerine dayanılarak hazırlanan haberde, İran’ın olası misillemesinin 13 Nisan’da İsrail’e yönelik saldırıya benzer olmasının beklendiği ancak kapsamının daha geniş olabileceği ve saldırının yapılabileceğine inanıldığı belirtiliyor. Hizbullah’ı da içeriyor.

Hamas lideri İsmail Haniye çarşamba günü Tahran’da, üst düzey Hizbullah komutanı Fuad Şükür ise Salı günü Beyrut’ta suikasta kurban gitti. Ardından gelen suikastların ardından Orta Doğu’daki gerilim daha da arttı. İran, Tahran’daki suikasta misilleme yapılacağını iddia ederken, İsrail tarafı, Hamas militanlarının 7 Ekim’deki saldırısına misilleme olarak “savaşı ateşleyen” liderlerin öldürüleceğine söz verdi.

Orta Doğu’da CENTCOM General Kurilla

Bu kapsamda ABD Ordu Merkez Komutanlığı’ndan (CENTCOM) General Michael Kurilla’nın Cumartesi günü Ortadoğu’ya geldiği de belirtildi.

Bu ziyaretin, İsrail’in Hizbullah ve İran’la yaşadığı gerginliklerden önce planlandığı ifade edilse de Kurilla’nın, İsrail’i İran saldırılarından korumak amacıyla 13 Nisan’da kurulan bölgesel ve uluslararası koalisyonu canlandıracağı belirtildi.

ABD’nin Ortadoğu’ya savaş uçağı filosuna sahip bir uçak gemisi gönderme planı Cuma günü açıklandı. Duyuru, ABD Başkanı Joe Biden’ın bölgedeki gerilimin daha da tırmanması olasılığından “endişeli” olduğunu söylemesinden sadece bir gün sonra yapıldı.

Biden yönetimi, Haniye’nin öldürüldüğü saldırının ardından Orta Doğu’daki İsrail karşıtı duyguların daha da sertleşeceğinden ve Kurilla’nın 13 Nisan’daki girişimleriyle oluşturulan bölgesel ve uluslararası koalisyonun bu kez kurulmayacağından korkuyor.

Bu nedenle geçtiğimiz gün Ortadoğu’ya gelen yaşlı generalin, İsrail’in yanı sıra Ürdün ve bazı Körfez ülkelerini de ziyaret etmesi bekleniyor.

Özellikle Ürdün Kurillalar için önemli bir durak olacak. 13 Nisan saldırısında Ürdün Krallığı, İran’ın İsrail’e gönderdiği insansız hava araçlarını (İHA) düşürmüş, hava sahasını İsrail uçaklarına açmış ve saldırının başarısızlıkla sonuçlanmasında büyük rol oynamıştı.

Ne oldu?

İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hamas’ın üst düzey liderlerinden Haniyeh’in, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın göreve başlama törenine katılmak üzere olduğu başkent Tahran’da öldürüldüğünü söyledi.

Hamas açıklamasında Haniye’nin İsrail tarafından “Tahran’daki saldırıda” öldürüldüğü doğrulanıyor. Saldırıda Haniye’nin korumalarından birinin de öldürüldüğü bildirildi.

Suikastın ardından İran’da üç gün, Türkiye’de ise bir gün yas ilan edildi.

Haniye’nin cenaze töreni Cuma günü Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşti. Haniye ve korumasının naaşları, Filistin bayraklarıyla sarılı tabutlarda taşındı. Hamas’ın Katar merkezli siyasi bürosunun üst düzey liderleri Haniye’nin ailesine taziyelerini sunarken erkekler diz çöküp dua etti.

Cenaze törenine Haniye’nin olası halefi olarak görülen Halil el-Hayya ile Haniye’nin yakın arkadaşlarından ve Filistin İslami Cihad örgütünün başkanı olan eski Hamas lideri Halid Meşal de katıldı.

Cinayetler, geçen hafta İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ndeki Dürzi kasabası Mecdel Şems’e düzenlenen roket saldırısının ardından geldi. Saldırı sonucunda 12 kişi hayatını kaybetti.

İsrail, Hizbullah’ı saldırıyı gerçekleştirmekle suçlarken, Hizbullah ise bunu yalanladı.

İsrail ile Hamas arasındaki savaş Ekim ayında başladığından bu yana Hizbullah ile İsrail neredeyse her gün çatışıyor.

Sınır ötesi çatışmalar on binlerce insanın ölümüne ve evlerinden olmasına neden oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu