Güncel Haberler

SQL nedir ve ne işe yarar? SQL’in avantajları ve dezavantajları

Hemen hemen herkes bilgisayar ve internet ile ilgili bazı temel kavramları duymuş veya biliyor. Bu kavramların bazıları adını bilmek kadar önemsizdir, ancak bazıları son derece kritiktir. SQL (Yapılandırılmış Sorgu Dili) bunlardan biridir. Popüler inanışın aksine SQL bir programlama dili değildir; Basitçe, özellikle ilişkisel veritabanlarında veritabanlarını yönetmek için kullanılan bir sorgulama dili olarak tanımlanabilir.

SQL çalışmıyor mu?

Çeşitli veritabanlarındaki veriler, özellikle ilişkisel olanlar, SQL dili kullanılarak etkin bir şekilde yönetilir. Veritabanına yeni veriler eklenir, mevcut veriler güncellenir, kayıtlar silinir ve SQL komutlarını kullanarak mevcut verilerden özel listeler oluşturabilirsiniz.

Veritabanı sistemlerinin gelişmesiyle birlikte verileri yönetmek için alternatif çözüm arayışları sonucunda SQL dili doğmuştur. Başlangıçta matematiksel bir dizi olan KARE, daha sonra bu dilin geliştirilmiş versiyonu olan SEQUEL olarak adlandırıldı. Bu diller gelişip kesinleştikçe Türkçe karşılığı Yapılandırılmış Sorgu Dili olarak adlandırılan SQL dili ortaya çıktı. SQL’in avantajları ve dezavantajları şunlardır:

SQL’in avantajları

  • Hiçbir programlama becerisine gerek yoktur.
  • Hızlı.
  • Standartlaştırılmış bir dile sahiptir.

SQL’in dezavantajları

  • Esnek değil.
  • Yatay genişlemeyi engelleyen ve sadece dikey genişlemeye izin veren bir yapıya sahiptir.
  • Programcıların bir veritabanı üzerinde tam kontrole sahip olmalarına izin verilmez.
  • Tablolar oluşturulmadan önce şemaların tasarlanması gerekir.

SQL ne işe yarar?

SQL, aşağıdakiler gibi birçok işlemi gerçekleştirmek için kullanılabilir:

  • Tablo ve grafiklerin oluşturulması: SQL kullanıcıları verileri bir veritabanında depolamak için tablolar ve şemalar oluşturabilir.
  • Veri ekleme: Kullanıcılar mevcut bir tabloya yeni veriler ekleyebilir.
  • Veri seçimi: Kullanıcılar bir tablodan veri seçip sorguda görüntüleyebilir.
  • Veri güncellemesi: Kullanıcılar mevcut bir tablodaki verileri güncelleyebilir.
  • Veri silme: Kullanıcılar mevcut bir tablodaki verileri silebilir.
  • Karmaşık sorular: SQL, birden çok tablo, filtre ve gruplama kullanarak karmaşık sorguları yürütmenize olanak tanır.

Bu bağlamda en sık sorulan sorulardan biri “SQL konuşmacısı ne yapar?” sorusudur. SQL yazılım uzmanları, mobil cihazlarda ve bilgisayarlarda kullanılan yazılımların geliştirilmesinden sorumludur. Ayrıca yazılım tasarlayan ve sistemlerin geliştirilmesine yardımcı olan SQL yazılım uzmanları, teknoloji ilerledikçe çeşitli güncellemeler yapabilmektedir.

SQL nasıl kullanılır?

SQL’de işlemleri gerçekleştirmek için bazı komutlar kullanılır. Bu komutlara sorgu adı verilir ve sistem tarafından girdi olarak alınarak istenilen çıktının elde edilmesi sağlanır.

SQL sunucusuna iletilen bir sorgu 3 aşamadan geçer. Öncelikle ayrıştırma aşamasında (sözdizimi kontrolü) SQL sunucusu sorgunun yapısını ve doğruluğunu kontrol eder. Daha sonra ilişkilendirme aşamasında (sorgunun anlambiliminin kontrol edilmesi) SQL sunucusu sorgunun anlamsal doğruluğunu kontrol eder ve onu veritabanı nesneleriyle eşleştirir. Son olarak optimizasyon aşamasında (sorgu yürütme planının oluşturulması), SQL sunucusu, sorgunun en verimli şekilde yürütülebilmesi için bir yürütme planı oluşturur.

SQL öğrenmek ne kadar sürer?

SQL öğrenmek kolay mıdır sorusuna cevap vermek gerekirse; Herkes çevrimiçi kurslar aracılığıyla SQL’in temellerini yalnızca birkaç gün içinde öğrenebilir. Daha eksiksiz kavramları anlamak birkaç hafta sürebilir. SQL kodu yazmaya gelince, sadece birkaç ay içinde SQL konusunda uzman olabilirsiniz.

Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamaya yanıtı: 'Kuşkonmaz'Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamaya yanıtı: ‘Kuşkonmaz’

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu